fredag, januar 11, 2008

Lisboa-traktaten er på plass!


Vi gjengir med dette næringsrådens rapport - han sier det like bra som meg!


Lisboa-traktaten er på plass!Som kjent ble den nye Lisboa-traktaten undertegnet i Lisboa den 13. des. Det portugisiske formannskapet klarte, til tross for mye kritikk, å overtale stats- og regjeringssjefen til å fly ned til Lisboa, bare for å undertegne traktaten for så å fly tilbake til Brussel og fortsette toppmøtet der. Og selv om Portugiserne tar æren for at de fikk på plass traktaten er det vel det mandatet som tyskere i sin formannskapsperiode fikk på plass, som førte til at EU nå kan gå videre og konsentrere seg om andre viktige utfordringer. Riktignok skal Lisboa-traktaten ratifiseres i alle landene, og selv om det er mange uavklarte spørsmål hevder i alle fall mange kilder i Kommisjonen at dette vil la seg løse slik at traktaten kan tre i kraft 1. januar 2009.
EU-flagget, EU-hymnen og EU-mottoet og annen symbolikk om overnasjonalitet er strøket i traktaten. EUs toppmøte eller Det Europeiske Råd vil, fra høsten 2009 bli ledet av en fast president (formann) som velges av Rådet for en periode på 2 ½ år med mulighet til forlengelse for ytterligere 2 ½ år. Stillingene til Solana og Ferrero-Waldner slås sammen til Rådets generalsekretær som også blir visepresident i Kommisjonen. Antallet kommissærer vil fra 2014 bli redusert til 2/3 av medlemslandene etter en rotasjonsordning. Det Europeiske Parlament styrker sin rolle og vil få medbestemmelse med Rådet på 95 % av alle lovforslag og være helt likestilt med Rådet når budsjettet skal fastlegges. Av andre endringer kan nevnes at
minst 1 mill borgere kan be om at Kommisjonen legger frem et lovforslag, de nasjonale parlamentene har fått en traktatfestet rolle som overvåkere av nærhetsprinsippet eller subsidiaritetsprinsippet, klimaendringer og energisolidaritet er kommet inn i traktaten
og man har fått en mekanisme der Rådet eller en medlemsstat kan be Kommisjonen om å legge frem et forslag for å oppheve en rettsakt.
Det er for tidlig å si noe konkret om hvilke konsekvenser den nye traktaten får for EØS-samarbeidet, men det blir i alle fall en ny avtalepart, nemlig Den europeiske Union og ikke lengre Det europeiske Fellesskap. Dessuten vil den såkalte søylestrukturen oppheves, der søyle III (justispolitikk) og søyle I (indre marked) gjøres overstatlig, mens søyle II (felles utenriks- og sikkerhetspolitikk) ikke gjøres overstatlig. Det er få (om noen) endringer knyttet til det indre markedet, men flere endringer knyttet til samarbeid utenfor de fire friheter. Dette, sammen med at pilarstrukturen forvinner kan medføre utfordringer knyttet til hva som er innenfor og utenfor EØS-avtalens virkeområde.

Jobb- og vekst strategien for en ny treårs periode.
Med bakgrunn i det såkalte ”Vision paper” som Kommisjonen presenterte til toppmøtet i oktober, samt alle medlemslandenes fremdriftsrapporter på sine nasjonale reformprogrammer, presenterte Kommisjonen, den 12. desember sitt forslag til den nye treårs-syklusen fra 2008 til 2010. Det gjøres ingen endringer i de 24 integrerte retningslinjer (som danner basis for de nasjonale reformprogrammene)
De 4 hovedprioriteringer; mer FoU og innovasjon, SMB’ers business potensial, flexicurity i arbeidsmarkedet, og en integrert EU-politikk på energi og klimaendringer – ligger fortsatt fast!
Barroso sa, under presentasjonen, at ”Europa leverer resultater” og landene har tatt de nasjonale reformprogrammer på alvor, men påpekte samtidig at vedtatte reformer må implementeres, og at selv om det merkes en viss form for ”reform-matthet” må nye reformer til for å mestre globaliseringen!
Kommisjonen foreslår bl.a. følgende handlinger for den neste 3-års perioden:- bredbånd til min 30 % av EUs borgere - og samtlige skoler innen 2010
- det må fastsettes nasjonale mål for å øke basis-kompetansen til skolebarn samt mål på å begrense drop-out fra skolen
- vedta ”European Small Business Act”
- vedta et integrert patentsystem (der språket har vært største hindring)
- fullføre det indre marked for energi
- vedta obligatoriske målkrav for energiforbruk i offentlige bygninger, og
- energieffektivitet må være ett av kriteriene ved off. innkjøp
Når det gjelder globaliseringen og den eksterne dimensjonen for EU sier Kommisjonen at man må ”kombinere åpenhet med det legitime kravet om å beskytte europeiske interesser”. Kommisjonen vil utarbeide en årlig analyse av land og sektorer, utenfor EU, der handelsbarrierer fortsatt eksisterer.

Kommisjonen presenterte også Fellesskapets Lisboa program (CLP) den 12.des. Dette favner de fleste fellesprogrammene, slik som i forrige periode med CIP, 7 rammeprogram etc. Siden de fleste av disse programmene er i full gang er CLP ganske endret for den nye tre års syklusen der de viktigste elementene er etableringen av en Small Business Act, skaffe mer venture capital til innovasjon, etabler et ”blue card” for kunnskapsbasert immigrasjonspolitikk, fokusere på finansielle tjenester i det indre marked og etablere en bærekraftig industripolitikk (greening industry). Samtidig påpeker Kommisjonen at det er viktig med en klarere fordeling av ansvaret mellom hhv medlemslandene, Kommisjonen og Europaparlamentet.

Revisjon av det indre marked
I forkant av den lenge varslede ”Single Market Review” presenterte KOM en skryteliste på hva man har oppnådd i EU de siste årene; velstanden har økt med 2,15 % av BNP, det er skapt en rekke nye arbeidsplasser, det er lettere å bevege seg uten pass, et bredere sortiment av varer og tjenester og til lavere priser som kan handles på tvers av landegrensene, enklere og billigere å etablere en bedrift, mindre red-tape, lettere å studere i et annet land og lettere å flytte på seg.

Denne revisjonsprosessen har vært en lang prosess med mange høringer og store forventninger før den endelig ble presentert på You Tube (!) før jul! Den setter fremfor alt EUs borgere i høysete og vil gi forbrukerne større rettigheter ved blant annet å etablere en klageadgang overfor produktprodusenter på tvers av landegrenser. Kommisjonen ønsker å gi forbrukere bedre opplysning gjennom å etablere ”indre markeds sentere” i de respektive medlemsland. De vil komme med initiativ for å bedre matvaremerkingen, bedre markedsovervåkning av legemidler og gi bedre opplysning om farmasøytiske produkter. Det skal bli enklere å bytte bank over landegrensene uten store avgifter. De vil gjøre det lettere for SMBer å få tilgang til kapital, gi de enklere regelverk samt gjøre det lettere å delta i anbud om offentlige innkjøp. Kommisjonen vil også etablere ”indre markeds ambassadører” som vil drive prosessen fremover og ivareta forbrukernes interesser, samt at de årlige fremdriftsrapportene på de nasjonale reformprogrammene vil få et eget punkt om kontroll av hvordan det indre marked fungerer. De vil etablere en ny og forenklet standardiserings-strategi, forsøke å få fortgang i patentsaken og etablere såkalte forsker pass som vil gjøre det enklere for forskere (med familie) og flytte over landegrenser. Det foreslås også å etablere et eget forbruker scoreboard med naming og shaming av hvordan medlemslandene ivaretar forbrukernes interesser.
Indre markeds revisjonen har også en sosial dimensjon med visjoner om blant annet
likestilling, mobilitet og jobbmuligheter, samt en kommunikasjon om tjenester av allmenn interesse inkludert sosiale tjenester av allmenn interesse.

Brussel, 4. januar 2008
Dag Holler
Næringsråd
Who links to me?
Who Links Here