tirsdag, desember 19, 2006

Bibler forbudt!


Herodotus registrerer til sin forundring (nei, ikke heelt sant..) at et britisk flyselskap nekter en av sine kvinnelige ansatte å ta med seg en bibel når hun arbeider på ruten til Saudi-Arabia. I stedet ble hun bedt om å ta med seg en koran!VGs nettavis (http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=179865) melder dette og kommenterer samtidig at British Airways ville forby sine ansatte å gå med kors (det kunne jo synes i bluseåpningen) men måtte gi seg på dette pga massive protester fra de ansatte. Kvinnen i British Midlands har gått til rettsak for å få beholde sin bibel.

Det skulle da bare mangle! Hva gjorde hun da med den, siden den skulle være så sårende for muslimske passasjerer? Sto hun med den i hånden mens hun ønsket passasjerene velkommen? Stakk den opp av uniformslommen hennes? Serverte hun snacks på den? Stakk den opp i ansiktet på muslimene på flyet? Neppe. Antagelig hadde hun den heller ikke gjemt i håndvesken sin men lot den ligge synlig (?) et sted hun kunne ta den frem ved behov i en ledig stund. En ting er at man ikke skal åpenlyst provosere folk - en flyvertinne med korset opp ned og satanistbutton ville neppe være pop på SAS flighter heller - en annen ting er å respektere folks personlige tro - også våre egnes. Å si at hun skulle ta med seg koranen forutsette at BM anså dette som en likeverdig erstatning. For en person med kun minimal forståelse for hva det vil si å være kristen må det forstås at dette må ha blitt opplevet av kvinnen som en dyp fornærmelse. Herodotus går i kirken søndager - ut fra samme logikk kunne jeg like gjerne tatt en tur til en moské eller hindutempel eller til en lysning i skogen sammen med animistene og fått samme religiøse tilfredsstillelse der?

Det er heller ikke hovedpoenget at hun skulle til Saudi-Arabia og at man ikke måtte støte passasjerene der på mansjetten eller burkaen. Tenkte de sikkerhet tror jeg neppe at hun viftet med den i døråpningen for å terge folk. Den var hennes personlige sikkerhet og trygghet, på samme måte som andre tar med sin rosenkrans, eller har sitt kors rundt halsen. Skal vi ikke ha lov til å ha egen tro dersom vi ikke er muslimer?? Bibelen er for kristne Guds ord og hva er mer trygt enn å ha den i nærheten av seg? Det må være en menneskerettighet å kunne få beholde sin tro, også om man befinner seg i et land der flertallet tilhører en annen relgion. Dette er ikke det samme som å påtvinge andre sin tro, eller å mangle respekt for andres tro - det er å ha sin egen tro.

Kan vi si det samme om muhammedanerne, dersom de føler seg provosert over å se noen bære symbolet på sin egen tro? Det må da være en grunn til flyselskapets frykt for å provosere? - Selvsagt er det det - man vet at den minste provokasjon kan føre til angrep på ambassader, kanskje ødeleggelse av selskapets kontorer, fly og overgrep mot personellet. - Er det da oss kristne det er noe feil på som ikke ydmykt stikker sin tro under stolen - eller er det muslimenes intoleranse?

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Veldig enig med deg. Synes kristne er blitt altfor stille i dørene. Respekterer andres tro mer enn sin egen.

19 desember, 2006 23:28  

Legg inn en kommentar

<< Home

Who links to me?
Who Links Here