fredag, desember 08, 2006

De fleste av verdens hjemmesider følger ikke en gang minstestandard for tilgjengelighet

BBC melder (http://news.bbc.co.uk/go/em/-/2/hi/technology/6210068.stm) at de fleste hjemmesider i verden i dag ikke en gang følger de mest grunnleggende standarder for tilgjengelighet for funksjonshemmede. En ny undersøkelse viser at dette gjelder 97 % av hjemmesidene som ble kontrollert. Det er Nomensa, som er et institutt som undersøker tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne på ulike områder, som har utført undersøkelsen. De undersøkte hjemmesider på fem forskjellige sektorer i 20 land, og fant at bare tre av dem, inklusive hjemmesiden til Storbritannias statsminister, fulgte minimumsstandardene.

Blant funnene blir det påpekt at 93 % ikke gir tekstbeskrivelser av grafiske illustrasjoner, 97 % gir ikke anledning til å endre skriftstørrelsen på sidene, 89 % ga dårlige valgmuligheter for navigasjon og 78 % brukte dårlige fargekontraster etc. Sidene ble testet mot Web Content Accessibility Guidelines som inneholder minimumsstandarder som tekstbeskrivelse av grafisk innhold, slik at synshemmede kan oppfatte innholdet i bilder, at man ikke bruker JavaScript som ikke er kompatibelt med skjermlesere som brukes av synshemmede, og at man bruker industrielle webstandarder for programmeringskode. 97 % av hjemmesidene fulgte altså ikke disse grunnleggende kravene.

Norge var ikke blant de landene som ble undersøkt. Men Herodotus husker godt en undersøkelse foretatt før valget i fjor da man sjekket norske politiske partiers hjemmesider. De mest tilgjengelige var: SU, Arbeiderpartiet og Høyre. De kom på 150. plass blant norske hjemmesider... Men et ungdomsparti fikk 0 poeng! Et demokrati for alle?
Who links to me?
Who Links Here