mandag, september 18, 2006

Rettferdigheten er også blind


I dag begynner en viktig rettsak i Lillehammer. En blind musikklektor krever 6,25 millioner kroner fra Oppland fylkeskommune fordi hun to ganger er blitt avvist fra stilling som musikklærer på Vinstra videregående, der hun en gang var vikar. Mens fylkeskommunen prosederer på at hun ikke er personlig egnet, mener andre sakkyndige at hun utvilsomt var den best kvalifiserte. Men så er det dette at hun er blind. Herodotus har tidligere referert til den berømte undersøkelsen fra april i år der bare 10 % av arbeidsgivere i en spørreundersøkelse meldte at de ville innkalle en blind arbeidssøker med førerhund til jobbintervju. Dette skyldes i stor grad fordommer, men også mangel på kunnskap om hvordan man kan tilrettelegge arbeidsplasser for alle. I rettferdighetens navn er det offentliges informasjon overfor arbeidsgiverne ikke alltid like god, og søknadsprosedyrene om støtte til tilrettelegging tungvindte - men faktum est: bare 30 % blinde og svaksynte er i arbeid.

Saken er også viktig fordi det er den første antidiskrimineringssaken som skal dømmes etter Arbeidsmiljøloven etter at denne inkorporerte EUs direktiv mot diskriminering på grunnlag av bl.a. funksjonshemning, i norsk lov. Bare en gang før er dette direktivet testet overfor EF-domstolen, men dette gjaldt en person med langvarig sykdom, ikke funksjonshemning. Dermed kan den norske saken faktisk bli den første i Europa som tester ut EU direktivet!

Herodotus er ikke så inne i den aktuelle saken at alle elementer er kjent for meg men den vil i alle tilfelle gi et viktig signal for arbeidslivets parter og for funksjonshemmede når det gjelder retten til å bli inkludert i det alminnelige arbeidsmarkedet og kampen mot fordommer og diskriminering!
Who links to me?
Who Links Here