Ødela Thatcher det konservative parti?
I dagens Høyre, der liberalister og konservative har startet tautrekningen om partiets fremtidige ideologiske innretning, er det interessant å lese Chris Pattens kommentar om at Margaret Thatcher reddet Storbritannia men ødela det konservative partiet. I det ligger at i den foreliggende økonomiske situasjon landet befant seg i da Thatcher ble statsminister, var hennes økonomiske hestekur det som angivelig skulle til for å knekke fagbevegelsens makt og få snudd økonomien fra en av Europas svakeste til en av de sterkeste. Og det uten oljedop etter norsk modell. Men samtidig ødela hun partiet - her sikter Patten til den nærmest ensidige euroskepsis som Toryene har arvet fra sin gamle leder. I sin siste bok "Statecraft" fortsetter Thatcher sin linje med en generelt fiendtlig holdning til europeisk integrasjon, ekko av 60 år gamle følelser overfor Tyskland som en "dominerende makt i EU", samt på andre "tradisjonelle" motstandere, og beundring for sin allierte Pinochet.
Hvorfor ødela dette for Tory-partiet? Ikke fordi noen savnet fagbevegelsens kvelertak på britisk økonomi, men fordi liberalistiske grunnverdier hadde fordrevet den tradisjonelle konservatismen partiet hadde stått for gjennom sine tidligere ledere - men uten å grunnfeste noe nytt som alle kunne enes om. Når Thatcher til slutt var tvunget til å gå av var det ingen tilsvarende sterke ledere som hverken ønsket å videreføre liberalismen eller var i stand til å vende partiet tilbake til sin opprinnelige, konservative ideologi.
Et annet viktig moment er skepsisen til EU, som på mange måter har hindret torypartiet i å påvirke EUs utvikling i en retning man kunne ha ønsket. Her er en direkte parallel til Norges situasjon som utenforland. For liberalister er EU skepsis naturlig - man vil overlate alt til et fritt marked og lengter etter et samfunnsøkonomisk system som spilte falitt i 1929 og banet veien for totalitære regimer. Historien har ikke lært dem at frihet som absolutt verdi, og et fritt marked som ikke gir staten noen annen rolle enn som nattvekter og ivaretager av et fiktivt sosialt sikkerhetsnett - kun bidrar til å skape sosial uro som i verste fall kan gi kriser av den type som gikk forut for 2. verdenskrig. Og den bitterhet som dette medfører rammer også konservative krefter dersom vi ikke følger vår egen linje. Denne omfatter en positiv holdning til markedsøkonomien men kombinert med en aktiv stat som sikrer like muligheter for alle. Staten er et resultat av en naturlig historisk utvikling og må være et uttrykk for samfunnets organiske identitet. Denne enheten må stå høyere enn individets absolutte frihet.
På samme måte er EU en naturlig utvikling av Europas historiske utvikling. Det europeiske fellesskap garanterer folks grunnleggende muligheter til et godt økonomisk utkomme, frihet fra krig og undertrykkelse og skaper like muligheter for alle gjennom for eksempel å forby arbeidsgivere, transportbedrifter og -operatører, og offentlige myndigheter å diskriminere mot mennesker på grunnlag av deres kjønn, alder, funksjonshemning, religion eller seksuelle legning. Norge ville ikke ha hatt slik lovgivning dersom ikke EU hadde gitt oss den gjennom EØS avtalen. For liberalister er dette bare utidig innblanding i næringsfriheten. Men historien viser oss dessverre at det bare er lovgivning som kan gi de svakeste beskyttelse mot direkte og indirekte diskriminering. Lovgivning, som bygger på en europeisk historisk tradisjon av humanisme. Det er dette konservative må verne om, gjennom aktiv deltagelse i det europeiske fellesskapet.
Det var det Thatcher ødela, ved å holde Storbritannia på sidelinjen, og gjøre "seg selv nok" tankegangen til Toryenes verdigrunnlag. Hun la grunnlaget for Labours seier, og for at det er sosialdemokratene som har fått bestemme britisk europapolitikk. Liberalistene må ikke skape en slik arv for Høyre.
2 Comments:
"Margaret Thatcher reddet Storbritannia men ødela det konservative partiet. I det ligger at i den foreliggende økonomiske situasjon landet befant seg i da Thatcher ble statsminister, var hennes økonomiske hestekur det som angivelig skulle til for å knekke fagbevegelsens makt og få snudd økonomien fra en av Europas svakeste til en av de sterkeste."
Det må jo i så fall bety at liberalismen funker.. Hva er det i så fall man vil med Høyre, om ikke å ha en politikk som fungerer da?
Merk ordet "angivelig". Jernladyen knekket utvilsomt fagbevegelsens makt i landet - den hadde kommet til et stadium da det meste av landets økonomi var i stillstand. Men hun skapte også en dyp splittelse i sitt land. Hadde ikke Falklandskrigen kommet, og hun kunne spille på nasjonalistiske stemninger i sin "kamp" mot EF/EU, ville hun kanskje blitt en parentes. Hennes Brugge-tale viste klart at hennes "visjon" for EU var avgrenset til mellomstatlig handel og nasjonal selvråderett - og fratok Storbritannia muligheten til å føre an i den europeiske utviklingen. Til slutt ble hun forkastet som leder av sitt eget parti. Siden har dessverre ikke toryene kommet opp med noen dyktig politisk leder og er blitt grundig slått i en rekke valg. De mangler en konservativ visjon - folk vil ikke tilbake til liberalismen.
Så kan man ha en lang diskusjon om det er liberalismens fortjeneste at Storbritannia idag fungerer økonomisk. Eller om det er at landet er en del av EUs Indre Marked og at en god del av EU-midlene er kommet landet - særlig Skottland og Wales - til gode?
Og har ikke Thatchers arv når det gjelder fiendtligheten til EU ødelagt landets mulighet til å lede Europa på en effektiv måte? Uten Thatchers arv ville Storbritannia i dag kunne tatt lederrollen som Tyskland og Frankrike - iallefall midlertidig - har mistet pga indre strid.
Norge er ikke Storbritannia, selv om vi kulturelt har meget til felles. Vi har en nord-europeisk sosial modell der spiller staten en viktig (men ikke altomfattende) rolle, bygget på en historisk utvikling norske konservative må bevare. EU ser for eksempel i sin nåværende problematiske situasjon til denne sosiale modellen som et forbilde - som noe som kan gjenreise den legitimiteten som mangler, symbolisert ved folkeavstemningene i Nederland og Frankrike.
En Høyrepolitikk som i dagens situasjon skulle gå inn for nedbygging av velferdsstaten, fiendtlig holdning til EUs politiske fellesskap - hvis lover og regler vi må følge uten innflytelse på utformingen; all-over privatisering (forskjellig fra konkurranseutsetting) der velferdsgoder erstattes med svak antidiskrimineringslovgivning; kort sagt: Thatcher-liberalisme, ville neppe gi partiet mye mer oppslutning.
Høyre må utvilsomt ha en tydelig profil og sin egen politikk, og sjansen er nå her ettersom partiet ikke lenger er i koalisjon med andre. Men partiet må ikke svikte hverken sine egne tradisjoner eller det verdifulle i vårt samfunns felles politiske tradisjoner. Liberalisme er ikke svaret mer enn sosialisme er det. Ellers havner Høyre ute i en like lang ørkenvandring som Toryene har befunnet seg i siden Thatchers dager..
Legg inn en kommentar
<< Home