tirsdag, november 29, 2005

SV og demokratiet

Herr Lysbakken er blitt ny nestleder i regjeringens nest største parti. Han har allerede gjort inntrykk selv på Herodotus med sine retro-sovjetiske standpunkter til kapitalisme og demokrati. Det er umulig å avfeie uttalelsene fra en som har en såvidt sentral posisjon i et norsk regjeringsparti, særlig hvis man setter det i sammenheng med andre SV'eres uttalelser om at irakere som får trening i Norge er quislinger, fordi de er USA-lakeier etc.

Jeg synes et at de morsomste sitatene fra Herr Lysbakken er:"Er det en ting som historien har lært oss på venstresiden, så er det at å sitte med ferdige samfunnsmodeller og kart for hvordan noen få på toppen skal bygge et nytt samfunn, det er forferdelig farlig. Ikke særlig realistisk heller". Etter Herodotus' ringe kunnskap er det nettopp en slik politisk modell som er selve kjennetegnet på sosialismen og kommunismen. Man skal bruke den politiske makten til å skape et tenkt utopia og i ytterste konsekvens er det nødvendig fysisk å fjerne de som står i veien for dette utopia..Lysbakken går ikke inn for noe slikt, men vi er så heldige å vite fra historien hva hans modell fører til dersom man bruker det opplegget han selv tar til orde for.

Fordi vi alt har opplevet 70 år med Sovjetunionen og 40 år med kommunisme i Øst-Europa. Der ble både børs (og katedral) og kapitalister fjernet. Men det førte ikke til at folket fikk mer demokrati. Tvert imot ble "kapitalistene" erstattet med en ny elite som levde på statsinntektene, og levde rimelig godt fordi all verdiskapning ble styrt av stat og parti. "Nomenklatura" - den ansiktsløse eliten av partimedlemmer ble en ny faktisk utbytterklasse, mer "parasittiske" enn noen kapitalist har klart å bli. Fordi de ikke behøvde å skape noe selv, som en vestlig bedriftsleder, men med partibok i hånd kunne man leve på det som andre skapte uten å anstrenge seg med annet enn å holde taler om at "i arbeiderklassens egen stat kan det ikke være noen motsetning mellom arbeiderklassen og de styrende".

Selvsagt vil SV/SU avvise dette fordi de selvsagt vil "noe helt annet". Men Herodotus finner ikke det troverdig. Som god konservativ avviser jeg enhver politisk modell som vil omdanne samfunnet etter "ferdige samfunnsmodeller og kart" enten det er til ytre venstre eller ytre høyre. Kapitalisme er en naturlig del av det samfunnet som har utviklet seg i Norge og bidratt til å sikre at man faktisk kan beholde det man skaper uten at noen har rett til å fjerne det. Det er dette som er demokrati og faktisk er en del av menneskerettighetene. Det er en sentral del av konservativ tenkning.
Who links to me?
Who Links Here