mandag, januar 23, 2006

Herodotus på årsmøte

Hvilket årsmøte i Oslo Høyre! En ny leder som sier klart fra at Høyre skal være et konservativt parti, og ikke underlate seg liberalismens eksesser. Hurra!

Ellers holdt man et beskjedent innlegg som her refereres i sin helhet, i mangel av noe tilsvarende Times' referater fra Underhuset. Referatet gjaldt visjoner for Oslo som hovedstad og regional motor:

"Ærede årsmøte osv. Oslo må satse på å være en drivkraft i den reginale økonomiske utviklingen på europeisk nivå. I den globale økonomi, der næringslivet følger en polysentrisk utvikling og etablerer seg på tvers av landegrensene, får regionen en spesiell betydning. Regionalt næringsliv gir bedre mulighet for personkontakt og utveksling av tekniske innovasjoner på tvers av landegrensene, noe som er viktig for de såkalte fleksible produksjonssystemer som dominerer eller vil dominere etter at de store produksjonssentrenes tid er omme.
En region som Oslo må derfor tilby næringslivsenhetene internasjonalt nærhet til fysisk infrastuktur, utdannet arbeidskraft, tilgang til energi etc.

Dette krever god planlegging fra regionens side - det er ikke nasjonalstaten men regionene som kommer til å dominere etablering og lokalisering av næringsenheter i fremtiden. I EU har man erkjent dette og at nasjonalstaten i økonomisk forstand er en foreldet territoriell struktur. Viktige programmer og beslutningsprosesser er igangsatt som Norge er ekskludert fra fordi vi ikke er medlem av EU. I EUs regionalpolitiske dokument Europa 2000+ er det poengtert at det trenges mer balanserte bysystemer og en vitalisering av byene i Europas periferi for å skape infra- og infostrukturer og utvikle periferien.

Byene er potensielle motorer i den regionale utviklingen. Derfor er det uheldig at Norge ikke er medlem av de europeiske planorganene for regional utvikling. Osloregionen må kompensere for dette gjennom å være en motor for overnasjonalt regionalt samarbeid for å utnytte våre fordeler. Mye er gjort men virkelig innflytelse får vi kun med medlemskap i EU!"
Who links to me?
Who Links Here