torsdag, februar 02, 2006

Om Muhammed-debatten - publish and be damned!

For tiden raser det i pressen og i bloggosfæren en underholdende debatt om det er en del av ytringsfriheten å legge ut karikaturer av profeten Muhammed. Årsaken er som vi nå alle vet - hvis de ikke er enda mer uttafor enn Herodotus - at det kristenfundamentalistiske Magazinet og avisen Jyllandsposten la ut noen kule karikaturer av profeten. Dette har ført til flaggbrenning, trusler mot gode norske hjelpearbeidere og demonstrasjoner utenfor EU kontoret på Gaza. (Kommentar: De tror altså Norge er medlem av EU - var det så vel!). - Det har også ført til oppfordring om å legge ut tegninger av profeten for å vise at man støtter ytringsfriheten.

Her er vi altså ved kjernen: Muhammedanerne liker ikke at Allah og Muhammed avbildes (de tåler vel ikke dagens lys), og vi i vest liker ikke å bli truet når vi karikerer andres guder. Muhammedanernes fobi mot bilder skulle nok respekteres, dersom de samme muhammedanerne viste skyggen av respekt for vestlig religion og kultur, for eksempel ytringsfriheten. Den siste er en like sentral verdi for oss i vest som muhammedanernes vandring rundt Kaba er i deres verden. Men muhammedanerne viser ikke toleranse. De forakter de vestlige samfunnene de bor i, omtaler burkaløse kvinner som horer, dreper filmskapere (som VanGogh i Nederland) som tar opp vold mot muslimske kvinner, skyter norske redaktører som gir ut Salman Rushdies bok, og brenner selsamme bok slik nazistene brente bøker de ikke tolererte. Alt under dekke av at "muslimer er underdogs" under det rike og arrogante vesten.

Herodotus er selv å regne som kristen og respekterer andres tro. Men jeg kan ikke forstå muhammedanernes ensidige hårsårhet når denne til stadighet gir seg utslag i vold mot de som stiller spørsmålstegn mot de brutale og middelalderske sider av Islam. Også Kristendommen har hatt sine mørke sider men vi har faktisk utviklet oss. Men møter ikke tilsvarende respekt for det.

Som sagt er det gått ut bud fra vår venn Vampus, Grünerløkkens store datter, på http://vampus.blogspot.com/, der medbloggere oppfordres til i ytringsfrihetens navn å legge inn en samling karikaturer av Muhammed profeten. Herodotus velger som god konservativ en gylden middelvei. Jeg la nemlig forbauset merke til at dersom du søker på "Muhammed" på Google/bilder, finner du både snille og slemme bilder av såvel profeten som bokseren med etternavnet "Ali". (Hvorfor blir ikke Google truet og deres logo brent???) - Jeg valgte denne gamle tegningen fra et amerikansk bibliotek, både for å vise at jeg er for ytringsfriheten, men samtidig ikke vil terge muhammedanerne for mye!

"Publish and be damned" som den gamle jernbanekongen Vanderbildt sa, og det har jeg dermed gjort. Men heldigvis er jeg salig i min egen tro og synes Vampus, Jyllandsposten og alle som våger halsen fortjener støtte.

4 Comments:

Blogger Herodotus said...

Modig og modig - det er snakk om hvor mye man skal fornærme muhammedanerne. Jeg kjenner ingen av dem - de kjenner neppe til meg. Så hvorfor provosere?
Ok, en slapp holdning sier du, men er det så mye bedre med å tegne dumme karikaturer av arabere og kalle dem Muhammed? Det eneste vi vet om denne profetens utseende er at han "så ut som en araber" og hadde et godt forhold til damene.

Altså kan du ta bilde av hvilken som helst strandløve fra Midtøsten og kalle ham profet. Men pass deg så de ikke brenner dørskiltet ditt.

02 februar, 2006 14:49  
Blogger Herodotus said...

Jeg er fornøyd med den tegningen jeg har, og ingen annen. Denne bloggen er ikke plassen for å kopiere andres vitsetegninger. Jeg vil debattere og argumentere om denne og andre saker uten at det skal være nødvendig å illustrere med dumme tegninger av arabere! Hver mann sin bloggstil.

02 februar, 2006 15:40  
Blogger Softtag said...

Ytringsfriheten er viktig. Det er ikke tvil om det. Men vi i norge har ytringsfrihet, ingen, eller yterst få, muslimer i norge bekjemper den.

Tegningene som blir publisert nå viser bare ufølsomhet, og fører til anti vestlige holdninger. Det blir flere ekstremister, mindre frihet, demokrati og ytringsfrihet i disse landene.

Da har du bare gjort de muslimske ekstremistene en tjeneste ved å forstørre gapet mellom vestlig og muslimsk kultur. Da er det langt igjen til ytringsfrihet i disse landene.

Jeg synes dette minner mer om barnslig trass en en genuin forkjempelse for ytringsfrihet.

Softtag

05 februar, 2006 14:21  
Blogger Herodotus said...

Hadde det bare vært snakk om å vise vitsetegninger for vitsetegningenes egen skyld ville det vært barnslig. Men hendelsene de siste dager viser at det er snakk om grunnleggende forskjeller i verdier - mellom retten til å sette spørsmålstegn ved etablerte sannheter og fordommer og troen på at man kan kneble alle som stiller disse spørsmålstegnene. Det er selvsagt tåpelig at det er akkurat karikaturer som har utløst bråket og at man ikke kunne hatt en mer fundamental diskusjon om åpenhet og kritisk søkelys versus fanatisk forsvar av "grunnleggende sannheter" - som at kvinner er mannen underlegen, at de må omskjæres og gå med burka, at Vesten består av blasfemikere og vantro etc.

Men en slik debatt virker fjernere enn noensinne etter denne helgen dessverre. Ellers har ikke jeg publisert karikaturer, som du ser, bare en gammel tegning av profeten.

05 februar, 2006 21:00  

Legg inn en kommentar

<< Home

Who links to me?
Who Links Here