mandag, mars 26, 2007

En europeer i Berlin


Tilbake fra Berlin – og en fantastisk opplevelse blant tusenvis av EU-borgere som markerte 50-årsdagen for Romatraktaten! Det fyller deg med en sterk følelse av å oppleve et europeisk fellesskap uten like i verdenshistorien – men samtidig en uendelig frustrasjon over at ditt eget land ikke er en del av dette fellesskapet.

Det at man kan ha felles interesser og solidaritet med andre europeere er en fremmed tanke i Norge. Rent bortsett fra politisk korrekt u-hjelp til den tredje verden er det å arbeide sammen på tvers av landegrensene, med andre europeere, uten hele tiden å være opptatt av det unike ved å være norsk og å forsvare egne, nasjonal interesser, noe ukjent. EU fremstilles i norske medier – når man i det hele tatt nevner det – som noe stort, fremmed og byråkratisk, nesten komisk i sine stadige kriser. Folkene i EU landene er stort sett i opposisjon til EU og stakkarene må fø på et kjempebyråkrati som bare steller med uviktige ting som krumningen på bananer etc.

At EU er noe som fungerer og har en direkte, positiv effekt på folks hverdag – også i Norge – skal man ikke snakke for høyt om. Heller ikke at EU består av en serie viktige prosesser som foregår parallelt med hverandre og som stadig gir viktige resultater i å bygge opp Europas fred og velstand. Vi må bare brette opp ermene og fortsette å opplyse og informere – om igjen og om igjen. Uansett frustrasjoner!

Men en stakket stund – foran Brandenburger Tor – glemte jeg og de andre fra Norge alt dette og feiret blant de tusenvis av EU borgere som var kommet for å være med på markeringen. Alt var åpent, museene, utestedene og ikke minst Bundestag, der jeg fikk gå omkring i den historiske bygningen som har sett så mye av Europas mest dramatiske og tragiske fortid. Enhver som ikke forstår hva EU har betydd for europeernes liv og mulighet til å fortsette å leve i fred, bør besøke dette stedet. Jeg fikk også materiell fra en CDU-stand der man kunne lese hvor omfattende Høyres søsterparti satser på Europa som en arena for sin politikk, i tillegg til vanlig nasjonalt politisk arbeid. Her kunne man virkelig få forståelse for at politikk kan ha en overnasjonal dimensjon av like stor betydning som den nasjonale. Ikke minst må Angela Merkel og hennes formannskap i EU få full honnør for sine bestrebelser for å få EUs Grunnlovstraktat på bena igjen etter den lange pausen siden Nederlands og Frankrikes nei. I mellomtiden har 18 EU-land sagt ja, og det kan ikke i lengden være slik at mindretallet skal binde flertallet i en så viktig sak! Jeg håper virkelig det tyske formannskapet kommer i mål før de gir klubben videre til Portugal.

Takk til Europabevegelsen som fikk den geniale ide å legge landsmøtet til Berlin på denne historiske dagen, og for glimrende sightseeing, middag, flott ramme rundt møtet og anledningen til å være virkelig europeer en stakket stund!

fredag, mars 23, 2007

EU 50 år - 50 grunner til å elske EU!



The Independent har i dag offentliggjort 50 gode grunner til at vi europeere bør være takknemlige for EU og for det som Fellesskapet faktisk har gjort for den alminnelige borger. Blant disse 50 punktene finner vi mange gode ja-argumenter selv om noen av dem er rettet mot britiske borgere spesielt:

1. slutt på kriger mellom de europeiske landene
2. demokrati i de 27 medlemslandene
3. tidligere fattige land som Irland, Hellas og Portugal har økonomier som blomstrer i dag
4. verdens største indre marked for handel er et faktum
5. rettigheter for forbrukere i Europa som er unike i verden
6. samarbeid om felles innvandringspolitikk for hele verdensdelen
7. samarbeid mot kriminalitet, gjennom Europol
8. lover som gjør det lettere å kjøpe eiendom i andre europeiske land
9. renere strender og elver over hele Europa
10. fire ukers obligatorisk ferie for arbeidstakere i Europa
11. slutt på dødsstraff (det er uforenlig med medlemsskap i EU)
12. konkurranse mellom private selskaper gir billigere telefonsamtaler
13. lite EU byråkrati (24000 ansatte - færre enn BBC)
14. EU gjorde at franskmennene igjen spiser britisk biff
15. minoritetsspråk, som irsk, walisisk og katalansk er anerkjent og beskyttet i EU
16. EU hjelper til med å berge planeten vår ved lovfestede kutt i CO2 utslippene
17. en felles valuta fra Bantry til Berlin, men ikke i Storbritannia og Skandinavia
18. felles europeisk innreiseforbud for tyranner som Robert Mugabe i Zimbabwe
19. EU gir dobbelt så mye i u-hjelp som USA
20. strenge sikkerhetsregler for biler, busser og fly
21. gratis medisinsk hjelp for turister
22. EUs fredsstyrker opererer over hele verden i utsatte områder
23. EUs Indre marked har gitt alle tilgang til billige flyreiser og har bragt nytt liv til glemte byer
24. pass for kjæledyr er innført
25. det tar bare 2 timer og 35 minutter fra London til Paris med Eurostar
26. muligheten for medlemskap har tvunget Tyrkia til å modernisere
27. shopping uten grenser gir forbrukerne mer makt til å forme markedene
28. billige reiser og studieprogrammer betyr mer mobilitet for europeisk ungdom
29. merking av mat er blitt meget klarere
30. ingen langsomme grensekontroller (unntatt i Storbritannia) (- vel, men på flyplassene...)
31. kompensasjon for flypassasjerer som er utsatt for forsinkelser
32. strengt forbud mot utprøving på dyr i kosmetikkindustrien
33. bedre beskyttelse for europas naturlige dyreliv
34. det Regionale Utviklingsfondet har hjulpet fraflytningsområdene i Storbritannia
35. europeiske førerkort er gyldige over hele EU
36. britene føler seg mye mindre som isolerte øyboere (nå er det bare nordmenn igjen??)
37. europeiske bananer forblir bøyd, til tross for skeptikernes frykt for det motsatte
38. sterk økonomisk vekst - større enn USAs i 2006
40. Enhetsmarkedet har bragt de beste fotballspillerne fra kontinentet til Storbritannia!
41. menneskerettighetslovgivning har ført til bedre beskyttelse av individuelle rettigheter
42. Europaparlamentet sikrer en demokratisk kontroll av EU-lovgivningen
43. EU gir mer, ikke mindre suverenitet til nasjonalstatene
44. et modent og integrert EU er den beste motvekt mot USA og Kina
45. europeiske innvandring har gitt en viteamininnsprøytning til britisk økonomi
46. europeerne har blitt mer flerspråklige, unntatt britene som er blitt mindre
47. Europa har vist Storbritannia eksempler på hvordan man kan finansiere en nasjonal helsetjeneste på en skikkelig måte
48. britiske restauranter er blitt mer kosmopolitiske
49. total mobilitet for arbeidstakere med høy utdannelse over hele Europa
50. Europa har revolusjonert britiske holdninger til god mat og matlaging (ikke dårlig)
OG: lister som dette gjør euroskeptikerne GALE! (Jess!!!)

Dette er en fin liste - jeg ville føyd til småting som tilgjengelige busser for bevegelseshemmede i byene, rettigheter for flypassasjerer med funksjonsnedsettelser, vern mot diskriminering på bakgrunn av kjønn, alder, seksuell legning, rase og funksjonshemning på arbeidsplassene osv. La oss i tiden som kommer få ut mange slike lister for riktig å gjøre nei-folkene GALE!!

torsdag, mars 15, 2007

EU fødselsdagserklæring - sterk vekt på den sosiale dimensjon


Det gleder oss å høre dagens lekkasje fra utenriksminister Frank-Walter Steinmeier i Tyskland som sier at EUs bebudede erklæring på 50-årsdagen neste helg vil legge sterk vekt på den sosiale dimensjon og at "EU står for en sosial modell bygget på økonomisk konkurranse med tilpasset sosialt og økologisk ansvar". En sterk vektlegging av sosialpolitikk blir svært viktig for Frankrike som i 2005 avviste Grunnlovstraktaten bl.a. pga. for sterkt markedsliberalistisk innhold. - Ikke overraskende advarer samtidig Storbritannia og den Tsjekkiske Republikk mot for mye sosialpolitikk i 50-årserklæringen....


Forøvrig vil 50-års erklæringen bestå av fire deler, ifølge Steinmeier:

1) Hva EU har oppnådd frem til i dag på områder som fred, stabilitet, velstand og viktige utvidelsesprosesser samt integrasjon mellom medlemslandene.

2) EUs grunnleggende verdier: Menneskerrettigheter, frihet, toleranse og solidaritet.

3) Dagens og morgendagens utfordringer - herunder klimaforandringer, felles utenrikspolitikk, innvandring og integrasjon samt bekjempelse av kriminalitet og terrorisme. Det er i denne delen at vektleggingen på sosialpolitikk kommer inn.

4) Et (vagt) løfte om å foreta de nødvendige tiltak for en reformprosess frem til 2009 - dvs. det tyske arbeidet for å få liv i Grunnlovstraktaten igjen.

Jeg skal til Berlin for å feire EU-fødselsdagen neste helg så det vil følge mye om markeringen her på bloggen!

onsdag, mars 14, 2007

Tsjekkisk formannskap - noe å glede seg til?

Tsjekkias statsminister Mirek Topolanek har sagt klart fra at det vil være helt utelukket å ta inn den sosiale protokollen i en revidert grunnlovstraktat for EU. Topolanek, som sammen med Cameron bryter ut av European People's Party EPP, viser dermed sitt liberalistiske sinnelag. I stedet for å lovfeste en felles sosial- og velferdspolitikk for EU går han heller for å "oppløse medlemslandenes velferdsstatssystemer, slik at Europa ikke sakter akterut i forhold til de asiatiske økonomiene".

Tsjekkia skal ha sitt første formannskap våren 2009 og statsministeren har lovet mer liberalisering, i form av fjerning av hindre for fri bevegelse av arbeidskraft (fra øst til vest) samt fjerning av barrierer mot at firmaer kan tilby sine tjenester over hele EU-området. Disse uttalelsene har ikke vekket begeistring hos den franske og tyske politiske ledelsen som ønsker at den sosiale protokollen nettopp må innlemmes for å få oppslutning fra folk flest om en ny grunnlovstraktat. Årsaken til at franskmennene avviste grunnlovstraktaten var nettopp frykt for arbeidsløshet, tap av arbeidsplasser og avstanden mellom styrende og de styrte i Frankrike - ikke mot EU som sådan. EU må bety noe for folk i deres hverdag og da er felles tiltak for en fungerende velferdsstat og en god sosialpolitikk selve fundamentet.

Å true med å gjøre EU til en ren liberalistisk markedsplass der land med lavest velferdsnivå og lønninger trekker bedriftene til seg, vil helt sikkert ikke bidra til større oppslutning om Fellesskapet blant folk flest.EU er ikke bare et fredsprosjekt men også en mulighet til å skape felles europeisk vern mot sosial eksklusjon. Det var selve basisen for Kull- og stålfellesskapet i 1950-årene da befolkningen var svært skeptisk til sine vesteuropeiske nasjonalstater som ikke engang hadde utført sin basale oppgave med å trygge folks liv og helse i 1940. For å redde statenes legitimitet og hindre en revolusjonær utvikling satset statslederne i det opprinnelige EEC på å skape et felles marked og få kontroll over strategiske produksjonsfelt som kull og stål som var avgjørende for å kunne føre krig. Professor Alan Milward har i boken "The European resque of the nation-state" analysert denne kausalmodellen for etableringen av EEC for 50 år siden.

I dag kreves noe mer: velferd, arbeidsplasser og vern mot sosial ekskludering i en verden som preges av en aldrende befolkning, globalisering og uro pga. immigrasjon krever felles løsninger, ikke liberalistisk laissez-faire.Dette krever våkenhet fra beslutningstakerne den dagen tsjekkerne tar roret i EU!

torsdag, mars 08, 2007

Libby the scapegoat


Det er jo en oppmuntring for oss som trodde på justisvesenets rettferdighet at Scooter fikk sin dom for å ha angitt Valerie Plame.

Men det er også en del ting som kommentatorene mener at skurrer, for eksempel om det her er en løper som ofres for å berge kongen fra sjakk matt. Det er vel kommet ganske tydelig frem at det var visepresident Cheney som godkjente det bevisste angiveriet av Valerie som satte henne og hennes nettverk i direkte livsfare. Og bak ham igjen står Bush.

Riktignok er dette enda en spiker i republikanernes troverdighetskiste, og alle forstår at Bush vil tape ansikt direkte etter at dommen er falt. Men det gir også en flau smak dersom de virkelig ansvarlige - ikke bare gjerningsmannen - kan bruke sin maktposisjon til å slippe unna en såvidt alvorlig forbrytelse mot en amerikansk tjenestekvinne som bare gjorde jobben sin - alt for å hevne seg på hennes mann. Det var hr. Wilson de ville straffe, ikke Valerie. Metoden kan bare kalles feig.

Et annet spørsmål er om Bush på toppen av det hele vil bruke sin makt til å benåde Scooter eller la ham råtne i fengsel for å ha utført de høye herrers ordre. Som Stalin sa om Molotov: "Hvis jeg ga ham ordre om å sitte med ræva bar på et isflak ville han gjort det!" Er Libby så lojal at han er klar for 25 år i fengsel for å berge Dick og George W., eller er Georg W. så lojal mot sin undersått at han benåder ham? I første tilfelle har vi en blanding av komedie og tragedie. I siste tilfelle en ren tragedie for USAs anseelse og vår stadig mer frynsete oppfatning av amerikansk demokrati.

Herodotus er dog rettferdig: USA er et såvidt åpent samfunn at vi kan følge skuespillet for åpent galleriet og sannheten blir iallefall ikke skjult i samme grad som i samtidens Russland. Men for Valerie er det liten trøst..

tirsdag, mars 06, 2007

Toryene danner nytt parti i Europaparlamentet

Trist men ikke overraskende nyhet i dag: Toryene under sin nye leder Cameron har slått seg sammen med tsjekkerne og vil bryte med European People's Party EPP - som Høyre er medlem av- og danne et nytt. Tiltaket skal gjøre EU mer "tilpasset det 21. århundre" i følge herrene Cameron og Topolanek, sistnevnte statsminister i den tsjekkiske republikk. Det nye partiet skal stå for åpne markeder, Europa av nasjonalstater og et sterkt transatlantisk forhold, i henhold til deres felles uttalelse. De uttrykte også skepsis til en ny EU Grunnlovstraktat (selvsagt kalt konstitusjon) og at EU alltid svarer på utfordringer med å "prøve å skaffe seg mer makt". For ordens skyld tilføyde Topolanek en passus om at han ikke vil motsette seg en traktat så lenge den var "kort og fornuftig".

For de som har fulgt britisk og europeisk politikk en stund er vel ikke nyheten en bombe. Toryene har jo lene følt seg stive i nakken i trekken fra UK Independence Party og euroskeptikerne i egne rekker, og Cameron har en stund tatt til orde for å alliere seg med østeuropeerne for å danne en utbrytergruppe.
Men samtidig har han med dette trekket bidratt til flere meget negative utviklingstrekk i fremtiden:
  • Skulle de konservative vinne neste valg i Storbritannia har regjeringen alt på forhånd fraskrevet seg en konstruktiv rolle i den videre utvikling av EU. Det blir tilbake til Thatchers gamle liberalistiske, USA-vennlige og EU-kritiske linje. Denne linjen burde ha spilt falitt med Thatchers fall, selv om den i en viss grad er videreført med Tony Blair.
  • Ved å bryte ut splitter Toryene EPP som nå er det største partiet i Europaparlamentet og svekker dermed på sikt konservatives og kristeligdemokraters innflytelse på EUs politikk. Dette kan bare komme sosialistene til gode. Med økt innflytelse for Europaparlamentet i fremtidens EU Toryene og tsjekkerne ha bidratt til svekket konservativ innflytelse på vedtakene.
  • Det er også trist at Toryene igjen slår på Thatchers gamle nasjonaltstatlige stortromme i stedet for å gi et bidrag til europeisk mangfold i fellesskapet. Globaliseringen burde ha frembragt bedre forståelse for nødvendigheten av samhold og fellesskap. Det hjelper lite å komme med gamle løsninger på nye problemer selv om det er politisk opportunt i hjemlandet.

Det er hyggelig med et godt transatlantisk forhold men heller ikke av veien at Europa jobber for å finne seg selv og en enhet på tvers av grensene. Konservative burde arbeide for respekt for vår felles, europeiske kultur og fellesskap på tvers av grensene, ikke oppmuntre til nygammel nasjonalisme og pukke på Storbritannias "spesielle" forhold til USA. Det har alltid vekket motvilje på kontinentet og at integrasjonstoget går videre mens britene står igjen på perrongen, nå sammen med tsjekkerne.

Heldigvis vil Høyre fortsatt bli i EPP!

Who links to me?
Who Links Here